Miten kirjoittaa luontevaa tekstiä

Ruudun takana tekstiäsi lukee yksi lukija, muista että kirjoitat juuri hänelle ja haluat kiinnittää hänen huomionsa.

Miten kirjoittaa luontevaa tekstiä? Alla muutamia vinkkejä kirjoittamisen tueksi.

Ihan kaikkea kirjoittamista – myös verkkotekstejä – koskevat samat säännöt. Mutta ehkä enemmän kuin missään muualla, tekstin luontevuus on aivan oleellisen tärkeää. Se on tärkeää, koska kävijä siirtyy sivulta pois melko lailla heti, jos sivun sisältö ei avaudu helposti.

Kirjoita, kuin puhuisit (ainakin melkein).

Sujuva ja luonteva teksti on melkein samanlaista kuin puhe, mutta hieman nätimpää. Puhetyyliset ilmaisut eivät tee tekstistä sinällään luontevaa (käytä harkiten) ja kielioppisääntöjen on syytä olla kohdillaan, mutta se ei myöskään ole jäykkää eikä liian vaikeaselkoista.

Puhekielelle tyypillistä ovat lyhyet ja ytimekkäät lauseet. Osa meistä toki jaarittelee puhuessaankin, mutta varsin tavanomaisempaa on puhua asioista varsin napakasti, mennä suoraan asiaan ja olla sanomassaan selkeä. Sama pätee luontevasti kirjoitettuun verkkotekstiin.

Käytä lyhyitä ja usein käytettyjä sanoja

Sanavarastoosi kuuluu varmasti runsaasti hienoja ja vaikuttavia sanoja. Itse ainakin nautin myös monimutkaisista ilmaisuista ja vähän huikentelevaisemmista sanavalinnoista. Mutta isot sanat saattavat tehdä tekstin lukemisesta kompuroivaa. Kun pidät sanat lyhyinä ja ”helppoina”, kirjoittamaasi on vaivatonta lukea. Vaikka käyttäisit selkeää sanastoa kirjoittaessasi, ei se tarkoita sitä että tekstisi olisi jotenkin laadultaan huonompaa, ei lainkaan. Kenties päinvastoin.

Lue tekstisi ääneen

Luonteva teksti soljuu vaivattomasti. Paras tapa testata tätä on lukea kirjoittamasi ääneen. Huomaat pian mikä kohta tuntuu kankealta tai liian pitkältä. Pura hankalat kohdat pienempiin osiin ja selkeytä tekstiäsi.

Älä käytä hakutermiä liian usein

Jos käytät artikkelisi tai tekstisi hakutermiä liian usein, kirjoituksestasi tulee epäluontevaa. Ethän puhuessasikaan toista koko ajan aihettasi (jos puhut pullataikinasta, et toista sanaa ”pullataikina” ihan jokaisessa lauseessa). Se olisi aika ikävää kuunneltavaa. Eikä hakutermien liikakäyttö tee hyvää SEO:llesikaan. Hakukoneet arvostavat hyvää käyttökokemusta ja iso osa sitä on hyvä ja sujuva teksti. Älä siis ole kuin papukaija 🙂

Puhu teksti ensin ääneen, kirjoita sitten

Jos luonteva kirjoittaminen tuntuu hankalalta, voit kokeilla puhua ajatuksesi ensin ääneen ja kirjoittaa tekstisi vasta sitten. Voit vaikkapa nauhoittaa puheesi ja muokata puhumasi pohjalta sujuvaa tekstiä, tarvittavine editointeineen tietenkin.

Älä käytä passiivia

Passiivin toistuva käyttö tekstissä on aika tylsää. Kun asioita kirjoitetaan, kuvataan ja rakennetaan jossakin imaginäärisessä passiivi-maailmassa, on tekstiin aika hankala samaistua. Kirjoita mieluiten joko minä-muodossa tai puhuttele suoraan lukijaasi. Voisin viimeisen lauseen kirjoittaa näinkin: ”Mieluiten kirjoitetaan joko minä-muodossa tai puhutellaan suoraan lukijaa.” Vaan enpä kirjoita. Mutta passiivimuoto en sinällään ole mitenkään väärin, kunhan kiinnität huomiota siihen, ettet käytä sitä liikaa. Siellä ruudun takana tekstiäsi lukee yksi lukija, muista että kirjoitat juuri hänelle ja haluat kiinnittää hänen huomionsa.

Toivottavasti vinkeistä oli sinulle apua!