mikä on liidimagneetti

Liidimagneetti on ikään kuin palvelujesi makupala, näyte sinun työstäsi tai palvelustasi tai todiste osaamisestasi. Se on enemmän kuin ruokakaupan pullakahvitarjoilu ystävänpäivänä, se on pikemminkin paikallisen leipomon maistiaisnurkka, jossa saa suun

Liidimagneetti on ensinnäkin mielestäni hirvittävän huonoa suomenkieltä ja sanana melkoisen tympeä, mutta hyväksytään tämä. Sana on tietenkin suora käännös englannista, lead magnet. Parempi englanniksi, kehnompi suomeksi.

Tätä tärkeämpää on tietää, että liidimagneetti on markkinoinnin työkalu, joka on suunniteltu houkuttelemaan potentiaalisia asiakkaita (liidejä, leads) tarjoamalla heille jotakin arvokasta ilmaiseksi tai vastineeksi heidän yhteystiedoistaan. Se on ikään kuin palvelujesi makupala, näyte sinun työstäsi tai palvelustasi tai todiste osaamisestasi. Se on enemmän kuin ruokakaupan pullakahvitarjoilu ystävänpäivänä, se on pikemminkin paikallisen leipomon maistiaisnurkka, jossa saa suun maireaksi ja lämmin leipä saattaa siinä tarttua ostoskoriin mukaankin.

Esimerkiksi tämä Elle Hughesin valokuva on liidimagneetti eli ilmainen työnäyte hänen valokuvaustyylistään, jonka hän on laittanut vapaaseen jakoon Pexels.com-palveluun siinä toivossa, että joku kiinnostuu hänen ammattitaidostaan ja joko maksaa roposen kuvan käytöstä tai ostaa häneltä kuvauspalveluja.

(Valokuvaaja: Elle Hughes Pexelsistä: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/leipa-ruoka-talo-sumea-5764079/)

Liidimagneetin käyttö on yleistä digitaalisessa markkinoinnissa ja verkkosivustoilla, sillä se auttaa yrityksiä keräämään potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja, kuten sähköpostiosoitteita, joita voidaan sitten käyttää sähköpostimarkkinointiin ja muuhun suoramarkkinointiin. Tämän strategian avulla yritykset voivat rakentaa suhteita potentiaalisiin asiakkaisiin, tarjota heille lisäarvoa ja lopulta ohjata heidät omien tuotteittensa ostoprosesseissa eteenpäin.

Törmäät taatusti päivittäin verkossa erilaisiin liidimagneetteihin: somefiidissäsi vilahtaa jos minkäkinlaista webinaaria, ilmaiskurssia tai ladattavaa opasta, jotka useimmiten on laadittu hyvällä ajatuksella ja monasti ovat hyödyllisiäkin.

Mikä sitten voi toimia sivustollasi liidimagneettina?

Tämä digitaalinen makupala tai houkutin voi olla esimerkiksi ilmainen e-kirja, webinaari, kokeiluversio, alennuskuponki, opas, raportti tai muu sisältö, joka on suunnattu kohderyhmän erityisiin tarpeisiin tai kiinnostuksen kohteisiin. Tavoitteena on luoda kiinnostus yrityksen tuotteisiin tai palveluihin ja siten edistää myyntiä. Liidimagneetin arvo on siinä, auttaako se aidosti kohderyhmääsi ratkomaan ongelmiaan tai oppimaan jotakin uutta.

Tässä on joitakin yleisiä esimerkkejä liidimagneeteista, joita sivustoilla voidaan käyttää:

 • E-kirjat ja oppaat: Laadukkaat, informatiiviset sisällöt, jotka tarjoavat kohdennettua tietoa tai opastusta tietystä aiheesta.
 • Webinaarit ja työpajat: Interaktiiviset, verkossa järjestettävät tapahtumat, jotka tarjoavat opetusta tai koulutusta tietyllä alalla.
 • Kokeiluversiot ja tuotenäytteet: Mahdollisuus kokeilla tuotetta tai palvelua ilmaiseksi ennen ostopäätöksen tekemistä.
 • Alennuskupongit ja tarjoukset: Erityiset alennukset tai tarjoukset, jotka houkuttelevat käyttäjiä ostamaan.
 • Tarkistuslistat ja mallit: Käytännölliset työkalut, jotka auttavat käyttäjiä suorittamaan tehtäviä tai projekteja
 • Tutkimusraportit ja tapaustutkimukset: Syvälliset analyysit ja esimerkit, jotka osoittavat tuotteiden tai palveluiden tehokkuuden.
 • Online-kurssit: Opintojaksoja, jotka tarjoavat kattavaa tietoa tai koulutusta tietyllä alalla.
 • Podcastit ja videot: Ääni- tai videomateriaalit, jotka tarjoavat viihdettä tai tietoa tietyistä aiheista.

Valintasi tulisi riippua siitä, mikä resonoi parhaiten kohderyhmäsi kanssa ja mitä kanavaa he suosivat tiedon saamiseksi. Tehokas liidimagneetti tarjoaa konkreettista arvoa ja on suunniteltu vastaamaan kohdeyleisösi tarpeisiin tai ratkaisemaan heidän ongelmiaan.

Mitä tulisi sitten pitää mielessä kun suunnittelet liidimagneettisiasi?

Hyvän liidimagneetin luomisessa on monia tärkeitä tekijöitä, mutta kolme tärkeintä asiaa, jotka kannattaa pitää mielessä, ovat:

 1. Kohderyhmän tarpeiden ja etujen ymmärtäminen:
  • Hyvän liidimagneetin perusta on syvä ymmärrys siitä, kuka kohderyhmäsi on ja mitkä ovat heidän tarpeensa, haasteensa ja kiinnostuksen kohteensa. Tämä tieto auttaa luomaan sisältöä, joka on merkityksellistä ja arvokasta juuri heille. Tutki kohderyhmääsi, kerää tietoa heidän käyttäytymisestään ja mieltymyksistään, ja käytä tätä tietoa hyväksesi suunnitellessasi liidimagneettiasi. Sisällön on ratkaistava heidän ongelmansa tai vastattava heidän kysymyksiinsä, jotta se houkuttelee heitä antamaan yhteystietonsa.
 2. Selkeän arvolupauksen tarjoaminen:
  • Liidimagneetin on välitettävä selkeästi, mikä on sen arvo potentiaaliselle asiakkaalle. Kerro mitä hyötyä käyttäjä saa liidimagneettisi lataamisesta tai hyödyntämisestä. Tämän arvon on oltava ilmeinen heti ensi silmäyksellä; esimerkiksi otsikon, alaotsikon ja kuvauksen tulee kommunikoida, miksi tämä sisältö on välttämätöntä kohderyhmällesi. Tehokas arvolupaus erottaa liidimagneettisi kilpailijoista.
 3. Helppokäyttöisyys ja saavutettavuus:
  • Liidimagneetin on oltava helposti saatavilla ja käytettävissä. Tämä tarkoittaa, että lataus- tai rekisteröitymisprosessin on oltava yksinkertainen ja suoraviivainen. Liialliset rekisteröitymiskentät tai monimutkaiset vaiheet voivat estää potentiaalisia liidejä toimimasta. Suoraviivaistamalla liidimagneetin saavutettavuuden varmistat, että siitä kiinnostuneet henkilöt voivat helposti hyödyntää tarjoustasi. Lisäksi on tärkeää, että liidimagneetti toimitetaan luvatussa muodossa ja että se on laadukas – tämä rakentaa luottamusta brändiisi.

Nämä kolme tekijää yhdessä auttavat luomaan tehokkaan liidimagneetin, joka houkuttelee oikean kohderyhmän huomion, tarjoaa heille konkreettista arvoa ja kannustaa heitä jakamaan yhteystietonsa vastineeksi tarjotusta sisällöstä. Se, mitä tapahtuu liidimagneetin vastaanottamisen jälkeen on sitten oma tarinansa, vähintäänkin yhtä tärkeä. Liidin ladattuaan asiakkaasi muuttuu ns. kuumaksi, jolloin palvelujesi myynti helpottuu. Muista kuitenkin, että jos sinulla on laadukas palvelu, myös liidimagneettisi tulee olla laadukas.

Sananen lopuksi

Verkon markkinointikieli on usein aika tympeää ja monasti helppo asia saadaan kuulostamaan ”hienolta” kun käytetään isoja sanoja ja kehnoja käännöksiä. Mutta pidän enemmän kuin sympaattisena ja toivottavana antaa työnäytteitä ja auttaa aidosti asiakkaita – olemassa olevia ja niitä tulevia – verkossa. Oleellista on olla aito ja puhua asioista, jotka aidosti tuntee. Sekä sanoittaa asiansa asiakkaille, jotka myös aidosti tuntee. Falski viesti ei toimi koskaan. Älä kopioi vaan mieti oma ja pysy omalle tyylillesi uskollisena.

Ja joskus on niin, että mitään liidimagneetteja omasta toiminnasta ei vain löydy. Ja se on hyvä niin. Mikään pakko niitä ei ole olla.