
Kun budjetti on tiukka, mutta verkkosivusto tulisi saada, on houkutus rakentaa sivusto ilmaisohjelmistolla. Jos innostusta ja aikaa riittää, se voi hyvinkin olla riittävä ratkaisu silloin kun toiminta on hyvin pientä

Vaikka ilmaisohjelmat, kuten Squarespace tai Wix, voivat tarjota helpon ja nopean tavan luoda verkkosivustoja, on useita syitä, miksi ne eivät välttämättä ole paras vaihtoehto yrityksen sivustolle pidemmän aikavälin tavoitteita ajatellen:
1. Rajoitetut ominaisuudet: Ilmaisohjelmat tarjoavat yleensä rajoitetun valikoiman ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia verrattuna maksullisiin vaihtoehtoihin. Saatat joutua tinkimään tärkeistä ominaisuuksista tai joustavuudesta, jotka voisivat olla tarpeellisia yrityksesi kasvaessa tai liiketoimintatavoitteiden saavuttamiseksi.
2. Rajoitettu räätälöinti: Ne saattavat tarjota rajoitetun valikoiman malleja ja mukautusmahdollisuuksia. Tämä voi johtaa siihen, että verkkosivustosi näyttää samanlaiselta kuin monilla muilla yrityksillä, mikä voi heikentää brändin erottumista ja ammattimaisuutta.
3. Rajoitettu hallinta ja omistusoikeus: Ohjelmat usein rajoittavat hallintaa ja omistusoikeutta verkkosivustoon. Saatat joutua noudattamaan heidän rajoituksiaan ja ehtojaan, mikä voi rajoittaa mahdollisuuksiasi hallita ja kehittää verkkosivustoasi vapaasti.
4. Rajoitettu tekninen tuki: Ohjelmat tarjoavat yleensä vain rajoitetun tai perustason teknisen tuen. Jos kohtaat ongelmia tai tarvitset apua verkkosivustosi kanssa, saatat joutua luottamaan rajoitettuun tukikanavaan tai itseopiskeluun.
5. Mainokset ja lisenssimaksut: Joissakin ilmaisohjelmissa voi olla mainoksia tai yrityksen oma brändi näkyvissä verkkosivustollasi. Saatat myös joutua maksamaan lisenssimaksuja, jos haluat poistaa mainokset tai saada täydet ominaisuudet käyttöösi.
6. Mitä jos alusta poistuu markkinoilta kokonaan? Ohjelmistotalot ovat yrityksiä siinä missä muutkin ja niiden tarina saattaa tulla päätökseen. Jos alustan ylläpito lopetetaan, samalla katoavat myös sivusi. Mitä vain muutoksia alustan kehittäjä tekeekään, olet aina sidottu niitä noudattamaan. Yksityiselle henkilölle tämä ei ole niin suuri ongelma, mutta vakavasti otettavalle yritykselle se sitä saattaa olla.
Maksulliset verkkosivuston rakennusalustat ja -järjestelmät, kuten WordPress, tarjoavat yleensä enemmän joustavuutta, räätälöintimahdollisuuksia, laajennettavuutta ja teknistä tukea. Ne mahdollistavat myös täyden hallinnan ja omistusoikeuden verkkosivustoon. Vaikka ne voivat vaatia enemmän aikaa, resursseja ja teknistä osaamista, ne ovat yleensä parempi valinta, kun haluat luoda ammattimaisen ja skaalautuvan verkkosivuston yrityksellesi.
Having said this, ilmaisohjelmien avulla voi aloittava yrittäjä, jonka varallisuus on vielä hyvin pieni, päästä jo hyvin alkuun verkossa. Jossakin vaiheessa on silti hyvä miettiä, onko parempi omistaa oma sivusto vai olla toisen palveluntarjoajan omistamana.
Teenkö minä Squarespace- tai Wix-sivustoja?
Tätä aina ajoittain minulta kysytään ja tiedän, että näille alustoille löytyy sivustorakentajia. Keskityn itse vain WordPressiin, koska juurikin sen laajennettavuus tekee alustasta kiinnostavan ja alati kehittyvän työvälineen ja opiskeltavaa riittää siinä loputtomiin. Haluan voida kutsua itseäni WordPress-asiantuntijaksi myös vastaisuudessa ja siksi jätän muut ohjelmat rauhaan.