Miten ChatGPT voi olla avuksi yrityksesi markkinoinnissa ja myynnissä?

ChatGPT on kuin ahkera kollega, joka helpottaa yrittäjän arjessa monessa muussakin kuin tekstien kirjoittamisessa.

Elämme edelleen aikaa, jossa kyselemme toisiltamme onko tekoälyn kanssa tullut leikittyä tai peräti käytettyä sitä oman työn tukena. Vuoden sisällä ollaan tultu äimistyksestä ja pahastuksesta milloin varovaisempaan ja milloin reippaampaan generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen. Itse tunnistan somessa mainoskuvia ja -videoita, joissa on tietty muovinen klangi paljastamassa, että kyseessä on tekoälyllä tehty toteutus. Hiljalleen huomaan myös hyväksyväni selkeästi generoidun visuaalisuuden. Välillä se ampuu yli, mutta niinpä ihminen ihan itsekin tekee joskus kehnompaa jälkeä. Tekstien kanssa ei aina olekaan aivan niin selvää, onko kirjoittajana ollut ihminen vai AI.

Generatiivinen tekoäly on kuitenkin tullut jäädäkseen, joten parempi ottaa se avoimin mielin käyttöön. Alla joitakin ajatuksia siitä, mihin pienyrittäjä voi tekoälyä käyttää omassa työssään ja helpottaa näin omaa arkeaan nimenomaan tekstin tuottamisessa ja tekstipohjaisessa ideoinnissa. Tärkein työväline, joihin yrittäjien ja meidän muidenkin kannattaa paneutua tekstin kirjoittamisessa ja muokkaamisessa lienee juuri nyt:

ChatGPT

chat.openai.com
ChatGPT on generatiivista älyä hyödyntävä tekstityöväline, jonka avulla voit:

 • stilisoida tekstiäsi
 • muuntaa ranskalaisia viivoja vilisevän tekstiaihiosi oikeaksi tekstiksi
 • hakea kirjoituksellesi erilaisia muotoja: lyhentää, pidentää, täydentää, muuttaa tyyliä iloisemmaksi tai vakavammaksi, hakea synonyymejä
 • kääntää tekstisi toiselle kielelle
 • kirjoittaa lyhyitä markkinointitekstejä someen tai muihin mainoksiisi ja pyytää ehdotuksia markkinoinnin otsikoiksi
 • luoda rakenteita pitkille teksteille
 • ideoida aiheita blogiteksteiksi / tiedotteiksi / markkinointipostauksiksi
 • data-analyysejä

ChatGPT:stä on olemassa niin ilmainen kuin maksullinenkin versio. Maksullinen GPT-4 auttaa tekstintuottamisen lisäksi mm. kuvien tekemisessä ja siihen on saatavissa paljon muitakin lisätoimintoja. Oleellinen ero maksullisen ja ilmaisen välillä on siinä, että maksullinen versio käyttää lähteenään reaaliaikaista internetiä, siinä missä ilmaisversion koulutussisältö päättyy syyskuuhun 2021. Maksullisella versiolla tehty sisältö on myös suojattu, eikä sitä käytetä ChatGPT:n kouluttamiseen. Jos kirjoitat yrityksellesi arkaluonteisista asioista, käytä silloin aina maksullista versiota. Maksullinen ChatGPT pitää sisällään myös useita lisäpalveluja, mm. kuvien rakentamista.

Kaikki tuotettu sisältö on uniikkia ja ja vaikkakin tekijänoikeusasiat ovat edelleenkin osin kysymysmerkki, niin käyttöoikeus tehtyihin sisältöihin syntyy joka tapauksessa. Tekijänoikeutta ei kuitenkaan. Uniikkius tekee sen, että esimerkiksi Google ei lue tekstiäsi plagiointina, joten voit huoletta käyttää AI-generoitua tekstiä sivustollasi. MUTTA: muista kuitenkin, että inhimillinen ote on kuitenkin se tärkein kuin myös oma persoonallinen äänesi. ChatGPT on hyvä työapuri ja renki ja kuin nuori harjoittelija, jolla voit teettää rutiinitöitä ja pyytää tuoretta näkökulmaa. Mutta älä anna sen hallita tekemääsi ja muista että olet itse ohjaimissa viime kädessä. Jos laitat yrityksesi sivustolle sisältöä, sinun tietenkin yrittäjänä täytyy pystyä myös seisomaan sen takana.

Missä sitten voin käyttää ChatGPT:tä hyödykseni?

Tähän ei ole vastausta kaupanhyllyltä tarjota. Se riippuu täysin siitä, minkälaisia työtehtäviä teet ja miten uskaliaasti osaat ottaa ohjelman käyttöösi. Onko osa töistäsi helposti rakennettavissa tekoälyä hyödyntäen, onko sinulla esimerkiksi asiakaskirjepohjia, joiden luomisessa ChatGPT:stä voisi olla hyötyä? Voit käyttää sitä myös sparraamaan ajatuksiasi, jos haet vaikkapa omaan toimintaasi uusi tulokulmia? Jos resurssisi eivät riitä markkinointitekstien luomiseen, olisi ChatGPT:stä apua? Tai jos sinulla on verkkokauppa, voisitko luoda sen avulla tuotekuvauksia? Käyttöjä on runsaasti, alla muutamia:

 • uusien ideoiden pallottelu, ChatGPT:n kanssa voit jutella ihan kuin kaverin tai kollegan kanssa
 • markkinatutkimukset ja erilaiset kartoitukset
 • tekstin kirjoittaminen, täydentäminen, tiivistäminen ja napakoittaminen
 • kääntäminen eri kielille (ChatGPT toimii saumattomasti yli 50 kielellä)
 • erilaisia suunnitelmia ja aikataulutuksia, esimerkiksi markkinointisuunnitelmia
 • palvelukuvaustesi kirjoittaminen nimenomaan asiakkaasi näkökulmasta, jos tuntuu että on vaikea astua asiakkaan saappaisiin

Itse käytän ChatGPT:tä hyödyksi silloin kun asiakkaan resurssit eivät riitä ammatticopyn palkkaamiseen (mikä edelleen on paras tapa saada aidosti erottuvaa viestintää) eikä hän itse osaa sanoittaa omaa tekemistään ja palvelujaan kuin hyvin lyhyesti. ChatGPT:stä on suuri hyöty pienyrittäjälle, jonka energia ei yksinkertaisesti aina riitä tekemään kaikkea mitä pitäisi, eikä etenkään miettimään mitään mikä vaatii kirjoittamista. Miten työlästä on esimerkiksi oman liiketoiminnan täsmällinen kuvaaminen? Yllättävän.

Ja jollei muuta, niin ChatGPT:n avulla kirjoitat hyvän briifin kirjoittamisen ammattilaiselle, jonka kanssa voit työstää tekstistä brändiäsi tukevan ja inspiroivan kokonaisuuden.
Kun jaksat yhdistää inhimillisen kosketuksen tekoälyllä luotuun, pääset pisimmälle.

Miten sitten opastat ChatGPT:tä tekstin kirjoittamisessa?

Yksinkertaisesti pyydät sitä kirjoittamaan haluamasi tekstin. Syötät ohjelmalle ns. promptin eli kehoitteen eli pyynnön kirjoittaa haluamasi tyyppinen teksti haluamastasi aiheesta. ”Prompt” on termi, jota käytetään englannin kielessä viittaamaan kehotukseen, ohjeeseen tai kysymykseen, joka esitetään tekoälylle tai ohjelmistolle tavoitteena saavuttaa haluttu reaktio tai vastaus. Suomeksi tälle käsitteelle sopivia vastineita ovat ”kehoite” tai ”kysely”, jotka ilmaisevat pyrkimystä ohjata tekoälyn toimintaa tai kysyä siltä tietoja.

Tekoälyyn perustuvien kielimallien, kuten GPT:n, käytössä kehoitteiden tai kyselyjen antaminen mahdollistaa tekoälyn suuntaamisen tuottamaan tavoitteen mukaisia ja käyttökelpoisia vastauksia. Kehoitteiden huolellinen ja selkeä muotoilu on tärkeää, jotta tekoäly pystyy ymmärtämään käyttäjän aikomuksen ja vastaamaan tai tuottamaan sisältöä halutulla tavalla.

Esimerkiksi puutarhuri voisi esittää seuraavanlaisen promptin kevään kukkamyynnin markkinointia varten:

”Voisitko laatia minulle lyhyen ja  houkuttelevan markkinointitekstin, joka on suunnattu puutarhaharrastajille ja kukkien ystäville? Tekstissä tulisi korostaa kevään 2024 kukkavalikoimaamme, joka sisältää upeat, kestävät ja helppohoitoiset lajikkeet, kuten tulppaanit, narsissit ja orvokit. Mainitse myös, että meillä on tarjolla erikoisalennuksia varhaisille ostajille sekä vinkkejä kukkien hoitoon. Tekstin tavoitteena on houkutella asiakkaita vierailemaan puutarhamyymälässämme ja verkkosivustollamme nähdäkseen koko valikoimamme ja hyödyntämään kevään tarjoukset.”

Puutarhaliikkeen kuvan loi Adobe Firefly promtpilla "tee kuva yltäkylläisestä puutarhamyymälästä, joka on täynnä tulppaaneja, narsisseja ja orvokkeja.".
Puutarhaliikkeen kuvan loi Adobe Firefly -ohjelma promtpilla ”tee kuva yltäkylläisestä puutarhamyymälästä, joka on täynnä tulppaaneja, narsisseja ja orvokkeja.”. Orvokkeja kuvassa ei paljon näy ja ihan tarkkaa tarkastelua kuva ei kestä.

ChatGPT rakenteli esimerkkipromtpilla tällaisen markkinointitekstin:

”Kevät 2024 tuo mukanaan upeat värit ja tuoksut puutarhaasi! Meidän valikoimamme, joka on suunniteltu erityisesti puutarhaharrastajille ja kukkien ystäville, sisältää upeita, kestäviä ja helppohoitoisia lajikkeita. Kuvittele tulppaanien, narsissien ja orvokkien loisto omassa puutarhassasi – nämä kaunottaret eivät ainoastaan tuo iloa silmälle, vaan myös kestävät kevätsäätä suurella sydämellisyydellä.

Älä missaa mahdollisuutta uudistaa puutarhaasi tänä keväänä. Hyödynnä erikoisalennuksemme varhaisille ostajille ja anna puutarhasi kukoistaa! Lisäksi, tarjoamme asiantuntevia vinkkejä kukkien hoitoon, jotta saat kauneimman mahdollisen tuloksen vaivattomasti.

Kutsumme sinut lämpimästi vierailemaan puutarhamyymälässämme ja verkkosivustollamme, jossa voit nähdä koko kukkavalikoimamme ja hyödyntää kevään upeat tarjoukset. Tee puutarhastasi keväinen paratiisi – me autamme sinua joka askeleella.

Tervetuloa nauttimaan kevään 2024 kukkaloistosta kanssamme!”

Tekstiä kannattaisi varmastikin lyhentää ja suurinta hehkutusta säätää skandinaaviseen makuumme. Myös sopivaa tyyliä voisi ChatGPT:n kanssa hakea tai sitten itse kirjoittaa lopullinen teksti tämän pohjalta.

Minkälainen on hyvä prompti ChatGPT:lle?

Kysytään vielä lopuksi itse ChatGPT:ltä minkälainen sen mielestä on hyvä prompti. ChatGPT kertoo näin:

Hyvä prompti ChatGPT:lle on selkeä, yksityiskohtainen ja suoraan asiaan keskittyvä. Tässä muutamia vinkkejä hyvän promptin luomiseen:

 • Ole tarkka ja yksityiskohtainen: Mitä enemmän yksityiskohtia annat, sitä paremmin ChatGPT ymmärtää, mitä etsit. Esimerkiksi, jos kysyt tietoa tietyistä historiallisista tapahtumista, mainitse tapahtuman nimi, ajanjakso ja mahdolliset erityiset näkökulmat, joista olet kiinnostunut.
 • Käytä täydellisiä lauseita: Vaikka ChatGPT voi ymmärtää myös avainsanoja, täydellisten lauseiden käyttö auttaa varmistamaan, että kysymyksesi ymmärretään oikein.
 • Rajaa kysymyksesi: Jos etsit tietoa laajasta aiheesta, rajaa kysymyksesi tiettyyn näkökohtaan tai ala-alueeseen. Tämä auttaa ChatGPT:tä keskittymään oleelliseen ja antamaan tarkempaa tietoa.
 • Mainitse, jos tarvitset erityisiä esimerkkejä tai selityksiä: Jos haluat esimerkkejä tai perusteellisia selityksiä, mainitse se promptissasi. Esimerkiksi, jos haluat tietää, miten tietty ohjelmointikieli toimii, voit pyytää esimerkkikoodeja.
 • Ole selkeä tavoitteessasi: Jos sinulla on erityinen tavoite, kuten oppiminen, ideoiden generointi tai ongelmanratkaisu, mainitse se. Näin ChatGPT voi sovittaa vastauksensa paremmin tavoitteeseesi.
 • Kysy uudelleen tai tarkenna tarvittaessa: Jos ensimmäinen vastaus ei täysin vastaa kysymykseesi, voit aina kysyä uudelleen tai pyytää lisätietoja tarkentamalla promptiasi.

Hyvän promptin antaminen auttaa saamaan tarkempia ja hyödyllisempiä vastauksia. Muista, että ChatGPT:n tarkkuus ja hyödyllisyys riippuvat suuresti siitä, miten kysymykset esitetään.