Miten luot QR-koodin

QR-koodi on kätevä tapa lisätä sivustolinkki melkein minne tahansa mistä siihen törmäävä voi puhelimellaan näppärästi siirtyä palveluusi. Lyhyt ohje opastaa koodin tekemiseen, sen jälkeen taivas on rajana kun pohdit minne

QR-koodi eli ruutukoodi on kaksiulotteinen kuviokoodi, johon on koodattu informaatiota. Matkapuhelimella QR-koodeja luetaan joko käyttöjärjestelmän sisäänrakennetulla lukuominaisuudella tai erillisillä, yleensä ilmaisilla sovelluksilla, jotka voi asentaa matkapuhelimeen joko valmistajan tai käyttöjärjestelmän sovelluskaupan kautta. Koodin lukemisen jälkeen puhelin toimii koodin sisältämän tiedon mukaan, esimerkiksi avaten tietyn verkkosivuston tai lisäten puhelimeen tietyn yhteystiedon. Näin kertoo Wikipedia.

QR-koodi on yrittäjälle näpsäkkä markkinointitapa linkittää helpolla tavalla omille verkkosivuillesi (ilman, että asiakkaasi tarvitsee näpytellä luuriinsa koko sivustosi osoitetta) tai vaikkapa vain yhdelle tärkeälle sivulle sivustollasi, kuten ruokalistaan, hinnastoon tai vaikka ladattavaan pdf-tiedostoon.

Miten luot QR-koodin?

Tässä lyhyt ja toimiva ohje:

1) Kopioi sivustoltasi sen sivun osoite, jonne haluat koodin osoittavan
2) Mene osoitteeseen https://express.adobe.com/fi-FI/tools/qr-code-generator. Adobe Expressin QR koodi -generaattori antaa sinun luoda koodin ilmaiseksi ja ilman luottokorttitietojen lisäämistä.
3) Lisää näkymässä sivuosoite sille tarkoitettuun kohtaan.
4) Klikkaa ”Luo QR-koodi”

A vot, siinä se on! Voit halutessasi valita sivun tarjoamasta värivalikoimasta värin. Lopuksi lataa tiedosto itsellesi talteen. Testaa ennen latausta vielä puhelimesi QR-lukijalla, että koodi osoittaa varmasti haluamaasi paikkaan.

Latausmuotoja ovat PNG, JPG ja SVG. PNG-muodossa tausta jää läpinäkyväksi ja voit asettaa koodin värilliselle pohjalle. JPG on yleisin muoto jos ajattelet lisätä koodin mainokseen, esitteeseen tai käyntikorttiin, tällöin koodin tausta on valkoinen. Muista, että koodin tulee hyvin erottua taustastaan, siksi valkoisella pohjalla se on aina varmimmin toimiva.

Toivottavasti ohjeesta oli sinulle apua!

Riitta Korpipää