Ankkurilinkki eli sivun sisäisen lisääminen tekstiin artikkelissa tai sivussa

Ankkurilinkki eli sivun sisäisen lisääminen tekstiin artikkelissa tai sivussa

Ankkurilinkki helpottaa lukijasi elämää ja tekee sivustostasi miellyttävämmän käyttää.

Ankkurilinkki on sivun sisäinen linkki, jonka avulla lukija voi nopeasti siirtyä pitkällä sivulla haluamaansa kohtaan (yleensä johonkin väliotsikkoon tai tekstikappaleeseen) sen sijaan että joutuisi skrollaamaan ja kahlaamaan läpi satojen metrien mittaista tekstiä tuskastuneena. Ankkurilinkki siis helpottaa lukijasi elämää ja tekee sivustostasi miellyttävämmän käyttää.

Oletetaan, että haluaisin kertoa tässä artikkelissa joukosta erilaisia asioita ja yksi niistä olisi nastakengät. Kuitenkin ennen kuin alkaisin kuvailla kenkiä, haluaisin kirjoittaa aivan muista teemoista. Haluan kuitenkin antaa lukijalle mahdollisuuden hypätä suoraan nastakenkiin ja niinpä päätän luoda tekstiin ankkurilinkin heti alussa. Miten se onnistuu?

Ankkurilinkki ja miten se luodaan

Ankkurilinkin luominen tapahtuu seuraavasti:

 1. Valitse tekstikohta, minne haluat sivun sisäisen linkin osoittavan: tällä sivulla kohta on alempana löytyvä väliotsikko ”Nastakengät”.
 2. Klikkaa tekstieditorin ylälaidassa Teksti-välilehteä. Nimestään huolimatta välilehti on ns. koodinäkymä eli siellä näkyy kaikki tekstin joukkoon lisätty koodi. Normaalisti siellä ei tulisi näkyä juurikaan mitään muuta kuin otsikko-määrityksiä, värimäärityksiä ja esimerkiksi videoiden iframe-upotuskoodeja. Jos kuitenkin näet paljon div-koodia, se tarkoittaa sitä, että teksti on kopioitu kenttään hieman huolimattomasta ja ilman puhdistamista ulkopuolisesta koodista. Yhtä kaikki, etsi tekstin joukosta kohta minne haluat ankkurilinkin osoittavan ja lisää se tekstin joukkoon seuraavasti:
  <h2><a name=”nastakengat”></a>Nastakengät</h2>

  Tässä koodinpätkässä h2 viittaa otsikkotyyppi 2:seen, alun <h2> aloittaa otsikon ja lopun </h2> sulkee otsikon. Itse ankkurilinkki rakentuu siten, että ensin aloitetaan koodi väkäsellä <, sen perään kirjoitetaan suoraan ”a name”, yhtäläisyysmerkki ja lainausmerkkien sisälle ankkurilinkin nimi (normaalisti yksi sana). Lopuksi linkki suljetaan </a>.
 3. Kun koodi on lisätty, siirry tekstikohtaan mistä haluat tehdä linkin ao. kohtaan. Tällä sivulla olen luonut linkin toisessa kappaleessa sanaan nastakengät valitsemalla maalaamalla ensin sanan ja sen jälkeen klikkaamalla ylälaidassa linkkityövälinettä (ketjun kuva) ja liittämällä työvälineessä näkyvään ”Lisää URL…”-kenttään linkin osoitteen, joka tällä sivulla on
  https://acqua.fi/ankkurilinkki-eli-sivun-sisaisen-lisaaminen-tekstiin-artikkelissa-tai-sivussa/#nastakengat
  Huomaa, että itse ankkurilinkki lisätään artikkelin kestolinkin eli URLin loppuun siten, että sitä edeltää vinoviiva ”/”, jota seuraa #ankkurinlinkinnimi

Ja muista tallentaa!

Ja sitten itse asiaan:

Nastakengät

Nastakengät ovat oiva apuväline liukkaalla kelillä. Niitä käyttäessäsi vältyt turhilta poliklinikkakäynneiltä.

Kokeilitko napsauttaa ylhäällä linkitettyä sanaa? Toiko se sinut tänne saakka? Jos toi, onnistuin luomaan linkin oikein 🙂